sunnuntai 17. kesäkuuta 2007

Alkoholi estääkin nivelreumaa?

Alkoholi estääkin nivelreumaa?

16.6.2007 21:49

 Uusi ruotsalainen tutkimustulos kertoo, että alkoholin juominen voi "hyvin voimakkaasti" pienentää vaaraa sairastua nivelreumaan. Kolme vahvaa olutta viikossa puolittaa sairastumisvaaran.

Aiemmin tutkimuksissa on selvitetty vaaratekijöitä. Nyt on ensimmäistä kertaa havaittu, että alkoholilla voi olla jotakin tekemistä nivelreuman estämisen kanssa, kertoi Karoliinisen instituutin epidemiologian professori Lars Alfredsson

Alfredsson on tutkijakollegoineen tutkinut vuodesta 1996 lähtien noin 1 400:aa ihmistä, jotka ovat iältään 18-70-vuotiaita ja joilla on nivelreuma eli RA. Nuo Etelä- ja Keski-Ruotsissa asuvat ihmiset ovat vastanneet suureen määrään elintapoja koskevia kysymyksiä, ja heidän vastauksiaan on verrattu noin 1 600 ihmisen joukkoon, jolla ei ole RA:ta.

Aikaisemmin on osoitettu, että tupakoivilla nk. SE-geenien kantajilla on muita huomattavasti suurempi vaara sairastua nivelreumaan. SE-geenejä on noin 40 prosentilla ruotsalaisista.

Vastikään julkistettu tutkimustulos osoittaa, että kolmen vahvan oluen, 60 senttilitran viiniannoksen tai kolmen drinkin juominen viikottain puolittaa vaaran sairastua nivelreumaan verrattuna niihin, jotka eivät juo alkoholia lainkaan.

Alfredsson totesi, ettei tiedetä, miksi keho reagoi sillä tavoin. Hän muistuttaa, että samantapainen tutkimustulos on saatu jo alkoholin vaikutuksesta sydän- ja verisuonitautien puhkeamisvaaran pienenemiseen. Myös sydän- ja verisuonitaudit ovat jollakin tapaa tulehdussairauksia kuten reumakin.

- Onko siinä jotakin yhteyttä - sitä voidaan pohtia, mutta emme tiedä siitä, Alfredsson sanoi.

Tutkijat eivät ole selvittäneet, onko kaikilla alkoholijuomilla yhtä suuri suojaava vaikutus.
uutistoimisto TT:lle.

STT-TT-IS

Ei kommentteja: